Könyvajánló

Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

Ez a könyv alapműnek számít, ha önfejlesztő könyvekről van szó, és kiérdemelte a klasszikus címet, nem csak úgy ráaggatták. A szerző 7 szokást vizsgál, vagy inkább alapelvet, ami elengedhetetlen a sikeres élethez és bárki elsajátíthat.

Abból az állításból indul ki, hogy minden egyes embernek vannak bizonyos paradigmái. Minták, melyek az életük során kialakultak az őket ért hatások során. Ezek a paradigmák befolyásolják a hozzáállásunkat és a viselkedésünket.

Ha változást akarunk hozni az életünkbe, ezeket a paradigmákat kell felfejteni, és átírni. Hét szabályt kell követnünk, hogy megfelelő szokásokat tudjunk kialakítani. Arisztotelésztől idéz egy találó mondatot:

„Azok vagyunk, amit rendszeresen teszünk. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás.”

 

1. aranyszabály: Légy proaktív!

Ez kezdeményezést és leleményességet jelent. Álláshirdetéseknél gyakran használják ezt a szót, talán ezért ráz ki tőle a hideg. A lényege ennek az aranyszabálynak az, hogy felelősek vagyunk a saját életünkért. Viselkedésünk nem a környezetünktől kell, hogy függjön, hanem elhatározásainktól. Az érzelmi intelligenciánk képessé tesz minket arra, hogy érzéseinket alárendeljük az értékeinknek, és ezt alkalmaznunk is kell.

 

2. aranyszabály: Már a kezdetkor lásd a célt!

Tudnunk kell, hogy mi fontos nekünk. Cselekedeteinknek és létezésünknek ezt a célt kell szolgálnia. Mindent kétszer teremtünk meg: egyszer szellemi síkon, aztán fizikai síkon. Bármit is helyezünk életünk középpontjába függővé válhatunk tőle, ami nem baj, ha igazán jó célt helyezünk oda.

„Önmagunk vezérlése nem egyszeri tevékenység.”

 

3. aranyszabály: A fontos dolgokat tedd az első helyre!

A sürgős és a fontos dolgok nem ugyanazok. (Erről itt olvashatsz bővebben: Mi az Eisenhower időgazdálkodási mátrix?) A hatékony önmenedzselés azt jelenti, hogy a fontos dolgokat tesszük az első helyre. Ez sok fegyelmet követel, ezért érdemes kidolgoznunk magunknak egy időgazdálkodási módszert.

 

4. aranyszabály: Törekedj a kölcsönös győzelemre!

Mindig a win-win helyzeteket keressük, ahol mindenki jól jár. A kulcsszó a kölcsönösség. Kölcsönös tanulás, kölcsönös befolyásolás, kölcsönös előnyök.

 

5. aranyszabály: Először a másikat értsd meg, aztán értesd meg magad!

Ez a szabály az eredményes kommunikáció kulcsa. Fontos az empatikus odafigyelés, mikor a megértés szándékával hallgatjuk a másikat. Nem az egyetértés a lényeg, hanem a megértés.

 

6. aranyszabály: Használd ki a szinergiákat!

Az egész mindig több, mint a részek összege. A részek egymás közötti kapcsolata a saját jogán maga is önálló részt jelent. Ez a szabály a jó kapcsolatépítésben segíthet neked.

 

7. aranyszabály: Élezd meg a fűrészt!

Éles fűrésszel könnyebb fát vágni. Ez a szabály önmagunk kiegyensúlyozott megújítására vonatkozik. A megújulásnak 4 dimenziója lehet:

  1. fizikai: testedzés, táplálkozás, stresszkezelés
  2. szellemi: olvasás, vizualizálás, tervezés, írás
  3. társas/érzelmi: szolgálat, empátia, belső biztonság
  4. lelki: értékek tisztázása, elköteleződés, tanulás, meditáció

 

Összességében sokat jegyzeteltem ebből a könyvből, ami azt jelenti, hogy tartalmas. Sok személyes példát is leír, ami segíti a megértést. Közepesen nehéz olvasmány, oda kell néha figyelni, hogy megértsük a mondanivalót.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: