Önfejlesztés

Mikor kell változtatnunk?

Folyamatos változásban élünk. Ma egy kicsit mások vagyunk, mint tegnap. Ahogy nap, mint nap új információkhoz jutunk, új élményeket szerzünk, növeljük a tapasztalataink számát, úgy fejlődik a személyiségünk.

Ez rövidtávon alig észrevehető, de ha visszagondolunk, milyenek voltunk 10 éve, biztosan találunk néhány különbséget. Ennek ellenére néha drasztikus változásra van szükségünk. De mikor?

 

Mikor kell elhagyni a komfort-zónát?

A komfort-zóna nem egy börtön és nem is egy statikus rendszer. A határai állandóan kitolódnak és összehúzódnak, akár a hangulatunktól függően is. A komfort-zónánk kialakítása komoly munka és erőfeszítés. Hiszen valahol mindenki arra törekszik, hogy olyan életkörülményei legyenek, amelyek nyugalmat, biztonságot, elégedettséget nyújtanak. Egy bizonyos kor után biztosan. Ezért azt mondani, hogy „lépj ki a komfort-zónádból, mert ott kezdődik az élet”, elég felszínes javaslat. Olyan, mintha megvennéd álmaid házát, szépen berendeznéd az évek alatt és valaki azt mondaná, hogy költözz el.

Ha változtatnunk kell, úgyis megjelenik bennünk valamilyen igény vagy hiány. Ha azt nem nyomjuk el magunkban, akkor képesek leszünk változtatni bármilyen „önerőszak” nélkül, csak úgy simán.

 

Változásra van szükségünk, ha…

1, …unatkozunk.

Ha túl sokat unatkozol, nem találod fel magad a mindennapokban, unod a hétköznapi teendőidet, akkor változtatnod kell. Egyértelmű, hogy ilyenkor be kell iktatnod valami újdonságot az életedbe, hogy ne legyél folyton enervált. Ha unod a dolgokat, akkor a szervezetednek kihívásokra van szüksége. Vannak olyan kapacitásaid, melyek alvó módban vannak, ezeket kéne felfedezni és felébreszteni.

Ha unalomtól szenvedsz, nem megoldás, hogy többet vállalsz abból, amit unsz és így próbálod lekötni magad. Például több munkát elvállalsz, vagy több sorozatot nézel. Ilyenkor inkább valami egészen mást kell csinálnod, hogy felrázd magad. Biztos találsz legbelül egy kósza vágyat, amit érdemes céllá formálni.

 

2, …csapdában érezzük magunkat.

Amit mókuskeréknek neveznek, azt csak akkor bírod elviselni hosszútávon, ha mókus vagy. Ha nem szereted, amit csinálsz, de rá vagy kényszerítve, akkor könnyen csapdában érezheted magad. Valójában ritkán vagyunk bármire is rákényszerítve. A legtöbb esetben saját magunkat kényszerítjük, mert úgy érezzük, hogy az a helyes. Közben szép lassan felemésztjük magunkat belülről. Tehát, ha úgy érzed, megrekedtél, gyakran szorongsz, akkor változtatnod kell. És erre megvan minden jogod, akkor is, ha 20 millió kifogást fel tudsz sorolni. Ne bojkottáld magad!

 

3, …túl kevés az energiánk.

Az emberi szervezet természetes állapota, hogy napközben energikusnak és tettrekésznek érzi magát, és csak estére fárad el a sok teendő következtében. Aztán alszik egy jót, és kezdődik minden elölről. Ha már reggel vagy délben kimerültnek érzed magad, nehezedre esik olyan dolgokat megtenni, amit szeretsz, akkor rossz úton jársz. Változtatnod kell az életmódodon, lehet, hogy a táplálkozásodon is, mert rajta vagy egy lejtőn, ami a kiégéshez vezet.

Persze ez a legnehezebb, mert minden változáshoz energia kell, és ha nincs, akkor kitartani sem lesz könnyű. Ezért nem szabad elmenni a végsőkig és kifacsarni magadat. Addig kell lépned, amíg van visszaút.

 

Ha eszedbe jut még néhány szituáció, mikor érdemes változtatni, akkor nyugodtan írd meg kommentben!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük