Meditáció

Egy egyszerű mélylégzés gyakorlat

Mostanában sokat kísérletezem a légzőgyakorlatokkal, mert az egyik leghatékonyabb módszer, hogy gyorsan egyenesbe hozd magad. Nekem néha túlpörög az agyam, és akkor kell valami, ami lelassít. A légzés szabályozásával a szívverést is szabályozzuk és így a vérkeringést is, ami az egész testben gyakorol egy nyugtató hatást, tehát az idegrendszerre is.

Ez az egyszerű légzőgyakorlat alaposan ellazítja a testet és az elmét. Különösen hasznos mielőtt aludni mész. Csinálhatod az ágyban fekve is.

A gyakorlat:

  • Hagyd, hogy a két karod ellazuljon a tested mellett, a lábaid pedig lazán legyenek nyitva, körülbelül csípőszélességben. Kezdetben csak vegyél néhány finom, de mély lélegzetet az orron át belélegezve, és a szájon át ki. Figyeld, ahogy a levegő teljesen megtölti a tüdőd, majd kiürül.

 

  • Aztán vegyél egy jó mély levegőt az orrodon keresztül, miközben négyig számolsz. Halk hanggal is kísérheted, ez segít megnyugodni és ellazulni. Tartsd bent a levegőt, amíg négyig számolsz, majd szintén négy számolás alatt fújd ki az orrodon keresztül.

 

  • A következő belégzéskor hatig számolj, tartsd bent, amíg újabb hatig számolsz, végül hatig számolva fújd ki. Az ezt követő lélegzetvételkor nyolcig számolva szívd be, tartsd benn és fújd ki a levegőt. Ha tudod, próbáld meg fokozatosan emelni tízig, majd tizenkettőig. (Nem könnyű.)

 

  • A gyakorlat befejezéseképpen minden lélegzetvétellel kettesével csökkentsd a számolást, amíg vissza nem jutsz a négyig.

 

  • Aztán csak lazulj el, és lélegezz normálisan!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük