Önfejlesztés

Mit nevezünk önfejlesztésnek?

A fejlődésünk elkerülhetetlen. Minden nap tanulunk valamit, még akkor is, ha ez nem tudatosul bennünk. Ömlik ránk az információ, az agyunk raktároz, szelektál, összekapcsol és következtetéseket von le. Tehát, ha úgy tetszik, „önfejlődünk”. Ez egy automatizmus, mindenkivel megtörténik.

Az önfejlesztés pedig ezt az automatizmust használja ki, és rátesz még egy lapáttal. Az önfejlesztés lényege, hogy saját kezedbe veszed az gyeplőt és eldöntöd, hogy milyen irányba haladjon a fejlődésed. Így nem csak megtörténnek majd veled a dolgok, hanem úgy történnek, ahogy akarod.

Rengeteg lappangó potencia van benned, melyeket érdemes felfedezni és használni, hogy olyanná tedd az életed, amilyenné szeretnéd. Ha önfejlesztésbe vágsz, akkor erre a 4 területre kell koncentrálnod. A legjobb, ha párhuzamosan fejleszted ezeket, de a te döntésed, hogy melyikre gyúrsz rá.

 

1. Fizikai fejlődés

Kevesen gondolnak arra, hogy a testi fejlesztés is belefér az önfejlesztés kategóriájába, mert azt inkább valami belső hókusz-pókusznak gondolják. Pedig minden összefügg mindennel. Nem véletlen, hogy a Motivátor Magazinnak is van egy egészség rovata. Ha nem veszed figyelembe a tested igényeit, egyre több jelet fog neked küldözgetni, míg a végén már nem is fogsz tudni mással foglalkozni. Én a megelőzésben hiszek. Ha te is, akkor a minimum, amit megtehetsz, hogy egészségesen táplálkozol, rendszeresen sportolsz és rendesen alszol. Nem kell fitneszgurunak lenned, hogy ezeket teljesíteni tudd.

 

2. Szellemi fejlődés

Ezt a területet nevezhetjük tudásbeli fejlődésnek. A tudásunk gyarapításának nem kell véget érnie az iskoláink befejezésével. Ha valami érdekel, nézz utána! Ha valamit tudni akarsz, tanuld meg! Iratkozz be egy tanfolyamra, vagy autodidakta módon, mindegy. Akkor is, ha ezt a tudást később nem tudod felhasználni semmire. A tudás már önmagában hozzátesz a személyiségedhez. Az olvasás szintén, úgyhogy olvass sokat! A készségfejlesztés is ehhez a területhez tartozik: nyelvtanulás, vezetés, rajzolás, sütés-főzés, falmászás stb.

 

3. Lelki fejlődés

Ez az a terület, ami a belső összeszedettségedért felelős. Érzelmi kiegyensúlyozottság, az értékeidnek a tisztázása, önismeret. Azt hihetnénk, hogy erre születni kell, pedig ez is egy elsajátítható állapot. Tény, hogy egyesek könnyebben rendet tudnak tenni a fejükben, mások pedig nehezen küzdenek meg a káosszal, de lehet ezen változtatni. Egyszerűen csak időt kell szánnod magadra, leülni és átgondolni az érzéseidet, érzelmeidet, reakcióidat. Bármilyen meditációs gyakorlat is segíthet, hogy összeszedettebb legyél, csak legyen időd magadra!

 

4. Társas fejlődés

Tudom, benne van az önfejlesztés szóban, hogy „ön”, mégis hogy jön ide a társas? Bármilyen furán hangzik, társas kapcsolatainkat is fejlesztenünk kell, hogy igazán kiteljesedhessünk. Ha valódi összhangra vágysz önmagaddal, akkor a világgal is összhangban kell lenned. Egy igazi támogató közösség hozzásegíthet téged az önmegvalósításhoz. Nincs a környezetedben ilyen? Keress máshol, a világ nyitva, már online is lehet kapcsolatokat építeni. Fejlessz ki magadban magas szintű empátiát, kölcsönösséget és segítőkészséget. A társadalom hasznos tagjává válni már önmagában nagyszerű cél.

 

Ha mind a 4 területen fejleszted magad apró lépésekben, garantáltan közelebb kerülsz a kiegyensúlyozott, boldog önmagadhoz. Hogyan történik a haladás? Elképzelés, tervezés és megvalósítás. Röviden ennyi a recept. Olvasd el ezt a cikket is: Hogyan változtass 5 lépésben?

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük