Önismeret

Önismereti típusok II. – nyilvános és privát öntudat

Kell-e, hogy érdekeljen, mit gondolnak rólunk mások? Erre kapásból rávágnád, hogy nem, pedig a helyzet nem ilyen egyszerű. Nem tudunk ilyen kategorikusan elszigetelődni, és nem is jó, ha erre törekszünk. Van egy Énünk önmagunknak, de van egy Énünk a világnak is, amit megmutatunk magunkból. Ha belegondolsz, beláthatod, hogy a kettő nem teljesen ugyanaz.

A nyilvános és a privát öntudat két fontos aspektusa az önismeretnek, és ezek egyensúlyban tartása hozzájárul az autentikus és kiegyensúlyozott élethez.

 

Mi a nyilvános öntudat?

A nyilvános öntudat az, amit mások látnak és észlelnek belőlünk, vagyis amit engedünk, hogy lássanak. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy milyen benyomást keltünk másokban, és milyen véleménnyel vannak rólunk. A nyilvános öntudatunk lényege a külső világgal való kapcsolatunk. Mutathatunk magunkból sokat, de keveset is, sőt egészen mást is, mint amilyenek valójában vagyunk, de ezt képmutatásnak hívják.

Lehet, hogyha megkérdezed két ismerősödet, mondjuk egy munkatársadat és egy barátodat, hogy hogyan látnak téged, akkor egészen máshogy fognak leírni, mert máshogyan viselkedsz a társaságukban. Van egy elképzelésed arról, hogy milyen vagy a munkahelyen, és van egy elképzelésed arról, hogy milyen vagy barátok között, ezek az elképzelések mind a nyilvános öntudatodhoz tartoznak.

A nyilvános öntudatot gyakran befolyásolják a társadalmi normák és elvárások. Igyekszünk megfelelni a társadalom által támasztott elvárásoknak, és ehhez alkalmazkodni a megjelenésünkkel és a viselkedésünkkel. Az ember figyel arra, hogyan hat a környezetére, és milyen benyomást kelt másokban.

 

Mi a privát öntudat?

A privát öntudat a belső folyamatokra fókuszál, például az érzelmekre, gondolatokra és az egyéni tapasztalatokra. Tehát, míg a nyilvános öntudat a külvilághoz való viszonyunkat tükrözi, addig a privát öntudat inkább azt, ahogyan magunkat érezzük és értelmezzük. A privát öntudat, ahogyan csak mi ismerjük magunkat.

Tartalmazza a belső párbeszédeinket, az önképünket, önértékelésünket, saját magunkhoz fűződő viszonyunkat, hitrendszerünket. Mindent, ami bennünk zajlik és azzá tesz minket, amik vagyunk. A privát öntudat segít kialakítani a saját személyes identitásunkat, függetlenül attól, hogy mások mit gondolnak rólunk.

 

Ha úgy érzed, hogy nem ért meg senki…

Akkor nem az van, hogy mindenki idióta, hanem valószínűleg az, hogy a nyilvános öntudatod nincs összhangban a privát öntudatoddal. Vagyis, amit mutatsz magadból, vagy mutatni akarsz magadból, az nincs összhangban azzal, aki valójában vagy. Ez akkor fordulhat elő, ha nincs elég önbizalmad, ha nagyon vágysz mások elismerésére és szeretetére, vagy ha rosszul kommunikálsz. Önazonossági konfliktusnak is nevezhetjük.

Az önazonossági konfliktus szorongást és stresszt okozhat, mivel az ember folyamatosan azon aggódik, hogy mások mit gondolnak róla, miközben belül érzi az összeférhetetlenséget a külvilág elvárásaival. Az önazonossági konfliktus hosszú távon identitászavar kialakulásához is vezethet.

Sőt kapcsolati nehézségeket is okozhat. Az emberek általában azt értékelik, ha a másokkal való kapcsolataik őszinték és kölcsönösen megbízhatóak. És előbb-utóbb kibújik a szög a zsákból.

A nyilvános és a privát öntudat közötti egyensúly megtalálása fontos ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a bőrében és autentikus maradjon, vagyis hű önmagához.

 

Mit tehetsz?

Egyszerű: legyél önmagad!

Érdemes elmerülni az önismeretben, tudatosítsd az értékeid, hiteid, elveid és céljaid. Az erős önismeret és önbizalom segíthet az autentikusság megőrzésében.

Tanuld meg hatékonyan kommunikálni az érzéseidet, gondolataidat és szándékaidat! Fontos a tiszteletteljes és tiszta kommunikáció, ami segíthet másoknak megérteni téged. Hiszen te is azt várod el a másik féltől, hogy őszinte legyen.

Kérj visszajelzéseket másoktól a viselkedésedre és kommunikációdra! A konstruktív visszajelzések segítenek azonosítani azokat a területeket, amelyeken fejlődhetsz.

Fejleszd az önbizalmadat és higgy önmagadban! Minél magabiztosabb vagy, annál könnyebben tudod kifejezni önmagad, és nem kell vetítened.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük