Önfejlesztés

Hogyan mérheted a fejlődésed?

Biztos nektek is volt egy ajtófélfátok, ahol anyukád vagy apukád vonalkázással mérte, hogy mennyit nőttél hónapról-hónapra.

Néha a fejlődésünk látványos és egyértelmű, de nem mindig van így. Lehet, hogy nem is vagy tudatában annak, hogy mennyit fejlődtél, csak akkor jössz rá, ha találkozol egy régi ismerőssel, és már nagyon más szinten vagytok.

Ha célokat tűzünk ki, akkor arra koncentrálunk, hogy eljussunk A pontból B pontba. Magával a folyamattal, hogy hogyan jutunk oda kevésbé törődünk. Pedig minden egyes lépés, amit megteszünk, hogy eljussunk A-ból B-be egy-egy fejlődési pont.

Ha figyelemmel kísérjük a fejlődésünket, az segít a motivációban és a kitartásban, sőt a fejlődés láthatóvá tétele erősíti az önbizalmat is. Ne csak a végcélra koncentrálj, élvezd a folyamatot is!

A sikerélmények megélése és az elért eredmények rögzítése ösztönzi a további fejlődést, és lehetővé teszi, hogy teljes potenciálod hosszú távon is kibontakoztasd.

 

Hogyan lehet mérni a fejlődésünket?

A fejlődés sokféleképpen mérhető, beleértve az elvégzett feladatok számát, a megtanult készségeket, az elért eredményeket, valamint a személyes elégedettség és boldogság szintjét. Mindazonáltal a fejlődés egyénenként eltérő, és mindenki számára más mérföldköveket és célokat jelent. Ahhoz, hogy lássuk a haladásunkat, szükségünk van egy strukturált módszerre, amit csakis saját magadnak alakíthatsz ki.

1. Először is kell egy cél, amihez a fejlődésünk kapcsolódik.
Például, ha egy új készséget szeretnénk elsajátítani, állítsunk fel heti vagy havi mérföldköveket!

Példa:

Cél: Jobb kommunikációs készségek kifejlesztése.

  • Heti mérföldkő: Hetente egyszer részt veszek egy nyilvános beszéd kurzuson.
  • Havi mérföldkő: Hónap végéig elmondok egy rövid prezentációt a munkahelyemen.

 

2. Visszajelzések kérése és elfogadása

Az észrevételek és visszajelzések kiváló eszközök a fejlődés követésére. Kérjünk meg megbízható barátokat, családtagokat vagy szakértőket, hogy minősítsenek minket. A konstruktív kritika segíthet az erősségek és gyengeségek azonosításában. Ne sértődj meg a véleményeken!

Példa:

Visszajelzést kérek az előző havi prezentációmra.

Bizonyos esetekben használhatsz teszteket vagy más szintfelmérőket. Egyes területeken, például a nyelvtanulásban, léteznek olyan tesztek, amelyek segítenek értékelni a fejlődésedet, a tudásszintedet.

 

3. Reális terv követése

Ha van egy célod, akkor tervednek is kell lennie, hogy hogyan éred el. A terved követésével a fejlődésedet is nyomon követheted, de vigyázz, hogy reális elvárásokat támassz magaddal szemben! Iktassunk be mérési pontokat, amikor áttekintjük a fejlődésünket, és szükség esetén módosítjuk a tervet.

Példa:

Havi Fejlődés-Értékelés: Honnan kezdtem? Hol vagyok most? Hová szeretnék eljutni? Megfelelő-e a tempó?
Írd le, hogy mit tettél az adott időszakban, és hogy milyen eredményeket értél el!

 

Mi van, ha mások jobban haladnak?

Kérdés, hogy érdemes-e másokhoz hasonlítani magad? A rövid válasz az, hogy nem, nem érdemes másokhoz hasonlítani magad. Mindenki egyedi, és mindenkinek megvan a maga egyedi fejlődési üteme. Ha másokhoz hasonlítod magad, az csak frusztrációt és elégedetlenséget okozhat.

A hosszú válasz az, hogy másokhoz való hasonlítás bizonyos esetekben hasznos lehet. Például, ha egy új készséget tanulsz, akkor hasznos lehet megnézni, hogy mások hogyan haladnak. Ez segíthet abban, hogy motivált maradj, és lásd a következő szintet, amit szeretnél elérni.

De a fejlődési ütem az tényleg mindenkinél egyéni. Lehet, hogy mások gyorsabban tanulnak, vagy több időt és energiát tudnak fordítani a fejlődésükre, mint te, ezzel nincs semmi probléma, ettől nem leszel kevesebb.

A legfontosabb, hogy ne add fel! Folytasd a munkát, és ne legyél túl kemény magaddal! A fejlődésed idővel érezhető lesz.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: