Pszichológia

Mi a dependens személyiségzavar?

Mindannyian függünk valamilyen szinten azoktól az emberektől, akiket szeretünk, vagy akikkel együtt kell működnünk az életünk során. Viszont igyekszünk megtartani az önállóságunkat is, a szabadságunkat, ami egy dependens emberről nem mondható el.

A dependens személyiségzavar (DPD) egy mentális egészségügyi állapot, amelyet általában a túlzottan szorongó és függő viselkedés jellemez. Ez az egyik leggyakrabban diagnosztizált személyiségzavar. Általában fiatal felnőttkorban vagy később, a fontos felnőttkori kapcsolatok kialakulásával egyidőben válik nyilvánvalóvá.

 

Milyenek a dependens emberek?

Állandó megerősítésre van szükségük. Rendszeresen másokra támaszkodnak az érzéseik megerősítése és bizonytalanságuk csökkentése érdekében.

Nem képesek önálló döntésekre. Nagyon nehéznek vagy lehetetlennek érzik a saját döntéseik meghozatalát, szükségük van mások véleményére és jóváhagyására.

Konfliktuskerülők. Inkább elnyomják az érzéseiket, gondolataikat és szükségleteiket, csak hogy elkerüljék az esetleges konfliktusokat vagy elutasítást.

Félnek az egyedülléttől. Erőteljes félelemmel reagálnak az egyedüllét vagy a hozzátartozóktól való elkülönülés gondolatára. Gyakran azonnal belevágnak egy másik kapcsolatba, ha az egyik kapcsolat véget ér.

Könnyen befolyásolhatóak mások által. Hajlamosak mások szükségleteit az övéik elé helyezni, és hajlandóak nagy mértékben alárendelni magukat, akár olyan embereknek is, akik kizsákmányolhatják vagy kihasználhatják őket.

Alacsony az önbecsülésük. Túlérzékenyek a kritikára és önbizalomhiányosak. Meg vannak győződve arról, hogy képtelenek önmagukról gondoskodni.

A DPD-s emberek általában rászoruló, passzív és ragaszkodó viselkedést mutatnak, és félnek az elválástól. Nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy mások kedvében járjanak. Kerülik a felelősséget és eltűrik a rossz bánásmódot is, csak ne legyenek egyedül.

 

Mikor elfogadható és mikor válik betegessé a függőség?

A függőség önmagában nem rossz dolog, természetes, hogy másokra támaszkodunk bizonyos helyzetekben, ez normális és egészséges része az emberi kapcsolatoknak. Például sokan fordulnak családtagokhoz, barátokhoz vagy szakemberekhez, amikor szükségük van segítségre, tanácsra vagy támogatásra.

Azonban, amikor a függőség meghaladja a normális szintet, és az élet minden területét áthatja, akkor lehet, hogy személyiségzavarról beszélünk. A személyiségzavarok akkor merülnek fel, amikor bizonyos gondolkodási, érzelmi vagy viselkedési minták hosszú távon és jelentős mértékben kihatnak az ember életminőségére és kapcsolataira.

A dependens személyiségzavar esetében a függőség olyan mértékűvé válik, hogy az egyén jelentős nehézségekkel küzd az önállóságban, a döntéshozatalban, és túlzottan támaszkodik mások véleményére és támogatására. Az érintett személyek elkerülik az egyedüllétet, és attól félnek, hogy elveszítik mások támogatását.

A személyiségzavarokat csak szakember (pszichológus, pszichiáter) képes egyéni értékelés és vizsgálat alapján pontosan diagnosztizálni. Ő tudja meghatározni, hogy mikor válik a helyzet problémássá és szükséges-e a kezelés.

A DPD diagnózisát meg kell különböztetni a borderline személyiségzavartól, mivel a kettőnek hasonlók a tünetei. A borderline személyiségzavarban a személy az elhagyatottságtól való félelemre dühvel és az üresség érzésével reagál. A DPD esetében alárendeltséggel reagál a félelemre, és a függőség fenntartása érdekében inkább más kapcsolatot keres.

 

Mi okozhatja?

Pontos oka nem ismert, vagy nem bizonyított. Valószínűleg biológiai, fejlődési, temperamentális és pszichológiai tényezők kombinációja áll a háttérben.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a tekintélyelvű vagy túlságosan védelmező szülői stílus vezethet a függő személyiségjegyek kialakulásához azoknál az embereknél, akik eleve hajlamosak a rendellenességre.

 

Milyen negatív következményei lehetnek?

A DPD-ben szenvedő embereknél fennáll a depresszió, a szorongásos zavarok és a fóbiák, valamint a kábítószerrel való visszaélés kockázata. A bántalmazás veszélyének is ki vannak téve, mert előfordulhat, hogy szinte megtesznek bármit, hogy fenntartsák a domináns partnerrel vagy tekintélyt gyakorló személlyel a kapcsolatot.

 

A dependens személyiségzavarral élők nehezen tudnak egészséges és kiegyensúlyozott kapcsolatokat kialakítani. De a megfelelő terápia és támogatás segíthet a fejlődésben és az önállóság elérésében. Különféle terápiás módszerek révén az érintettek megtanulhatják az önállóságot, az érzéseik kifejezését és a felelősségvállalást. Egy terapeuta segítségével felfedezhetik azokat a gyökereket és mechanizmusokat, amelyek hajlamosak fenntartani a függőségi ciklusaikat.

 

Forrás:

https://www.webmd.com/anxiety-panic/dependent-personality-disorder

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük