Könyvajánló

Könyvajánló: Sylvia Löhken: A csend ereje

Sylvia Löhken nagyon jó könyveket ír az introvertáltakról, az elsőről már írtam ajánlót (A csend öröme), de ez a második talán még jobb. Az introvertált személyiség rejtett erejét és sikeres életének kulcsait tárja fel.

Mélyrehatóan vizsgálja az introvertált erősségeket, megvilágítva, hogyan lehet ezeket az egyedülálló tulajdonságokat előnyre váltani a személyes és szakmai életben. Arra ösztönzi az introvertált olvasókat, hogy vállalják magukat, és éljék meg saját erejüket. Segít eligazodni a csendes embereknek a hangos világban.

A könyv szerint az introvertáltak gyakran hátrányos helyzetben vannak a társadalomban, amely az extrovertáltakat részesíti előnyben. Azonban a szerző úgy véli, hogy az introvertáltak számos értékes tulajdonsággal rendelkeznek, amelyeket felhasználhatnak a siker érdekében.

 

Miben különbözik az intro és az extro?

Az introvertált és az extrovertált tulajdonságok már gyermekkorban napvilágra kerülnek, de senki sem teljes mértékben intro, vagy teljes mértékben extro, mindenki rendelkezik mindkét tulajdonsággal csak nem egyenlő mértékben. Egy egyenes két végeként képzeljük el az introverziót és az extroverziót, a személyiségünk pedig valahol az egyenesen van, közelebb az egyikhez, vagy a másikhoz.

A kulcs elem az introvertált és az extrovertált ember megkülönböztetésében az, hogy honnan nyernek energiát. A túl sok inger, a társaság, a zaj kimeríti az introvertáltakat, míg az extrovertáltakat feltölti energiával.

Agykutatók mára bebizonyították, hogy az introvertált emberek több energiát fogyasztanak agytevékenységükkel. Ez a frontális kéregben kimutatható, ahol a belső folyamatok feldolgozása zajlik.

Az introvertáltság nem félénkséget vagy túlérzékenységet jelent, és nem is szinonimája az antiszociális viselkedésnek. Viszont az introvertáltaknak energiára van szükségük a szociális kapcsolatokhoz, ha túl sok benyomást kell feldolgozniuk, elzárkóznak. Introvertáltként mindig tervezni kell a szükséges pihenést.

„Ha csendes emberként nem adatik meg a nyugalmi fázis egy ingergazdag környezetben, annak érezhető következményei lehetnek: idegesség, ingerültség és kimerültség ilyen esetben tipikus tünetek.”

 

Milyen erősségei vannak az introvertáltaknak (dióhéjban)?

 

Óvatosság
Alapos megfigyeléseket végez, tartózkodik, kevés kockázatot vállal. Nem tekinti abszolút érvényűnek a maga álláspontját. Nem erőszakos, nem tolakodó, sokkal inkább tapintatos.

 

Mélység
Nem szereti a mellébeszélést és a felszínes dolgokat. Lényegretörő, tartalmas beszélgetéseket lehet vele folytatni. Állandóan gondolkodik és feldolgoz.

 

Koncentráció
Célzottan tud energiát ráfordítani egy belső vagy külső tevékenységre. Jól tudja a figyelmét irányítani, könnyen és jól csinálja azt, amit csinál.

 

Odafigyelés
Képes kiszűrni a lényeges elemeket egy beszélgetésből. Empatikus és valódi párbeszédet tud folytatni, megértő, jó hallgatóság. Könnyen megért dolgokat.

 

Nyugalom
Jellemzi egy belső nyugalom, ami a környezetére is jó hatással van.

 

Analitikus gondolkodás
Képes tervezni, elemezni, stratégiákat kialakítani, komplex összefüggéseket kezelni. Alapvetően problémamegoldó gondolkodásmód jellemzi.

 

Függetlenség
Képes az egyedüllétre, önálló, saját elvek szerint él. Kevésbé szorul rá visszajelzésekre.

 

Kitartás
Türelem és hosszú távú elköteleződés jellemzi. Célirányosan gondolkodik.

 

Írás, beszéd helyett
Könnyebben kommunikál írásban, mint szóban.

 

Empátia
Képes belehelyezkedni a kommunikációs partner helyzetébe. Nem szereti a konfliktusokat, kompromisszumkész.

 

Minden erősség egyben gyengeség is lehet, és ezt a könyv nem is próbálja eltusolni. A szerző kifejti, hogy ezek a tulajdonságok hogyan válhatnak az ellenségeinké, de azt hangsúlyozza, hogy az erősségekre kell koncentrálni, azzal többet érhetünk el, mintha a gyengeségeinkkel szöszmötölnénk.

A könyv végefelé pedig párkapcsolati szempontból vizsgálja az introvertált és extrovertált különbségeket. Tippeket is kapunk, melyek megkönnyíthetik az együttélést.

Aztán az utolsó részben egy csomó gyakorlatias tippet kapunk mindenféle kommunikációs helyzetre főleg vállalati környezetben.

 

Ha intorvertáltnak érzed magad, akkor ez kötelező olvasmány neked. Ha szeretnél megérteni egy introvertáltat, aki közel áll hozzád, akkor szintén ajánlott elolvasni ezt a könyvet.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük