Önfejlesztés

Tervkészítés önfejlesztéshez

Miért jó tervezni? A tervezés lehetővé teszi, hogy az erőforrásaidat, ideértve az idődet és energiádat is, hatékonyabban használd fel. Megfontolt döntésekkel és előre elkészített tervvel kevesebb erőfeszítéssel jobb eredményeket érhetsz el. Ez meggyőzően hangzik, nem?

Ha van egy terved, akkor kezedben az irányítás, még akkor is, ha nem alakul minden a terv szerint. A tervezés segít elkerülni a last minute hajszát és a felesleges stresszt. Ha tudod, mit kell tenned, és mikor kell megtenned, kevésbé érnek meglepetések és váratlan helyzetek.

Összességében a tervezés segít rendszert és irányítást hozni az életedbe, és lehetővé teszi, hogy hatékonyabban és tudatosabban haladj előre a céljaid felé. És tervezni nem atomfizika!

 

Mi a fejlődési terv lényege?

A fejlődési terv gyakorlati lényege az, hogy egy dokumentált tervet hozz létre, amely meghatározza, hogy milyen fejlődési célokat szeretnél elérni a jövőben, és hogyan tervezed elérni ezeket a célokat. Nem elég, ha csak a fejedben van meg, sokkal hatékonyabb, ha van róla írásos „bizonyíték”.

A fejlődési terv elméleti lényege az, hogy segítsen neked az önmegvalósításban és a kiteljesedésben. Könnyebben láthatod, hogy milyen lépéseket kell tenned, és ez motiválhat arra, hogy elkezdj dolgozni a céljaidért. A terv tehát motiváció is egyben!

 

Mit tartalmaz egy jó terv?

Világos célt. A célmeghatározás egyszerre teremt irányt és motivációt. A célod legyen konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időben meghatározott. (SMART).
Ezt a cikket mindenképpen olvasd el a célkitűzésről: SMART célkitűzési módszer

Módszer vagy stratégia. A tervnek tartalmaznia kell egy stratégiát, amely meghatározza, hogy hogyan fogod elérni a céljaidat. A stratégia legyen valamennyire rugalmas és ne ragaszkodj hozzá, ha nem működőképes. Nem biztos, hogy elsőre sikerül belőnöd a megfelelő módszert.

Mérés. A tervnek tartalmaznia kell egy mérési rendszert, amely lehetővé teszi, hogy nyomon kövesd a haladásodat. A mérési rendszer legyen objektív és megbízható. Erre azért van szükség, hogy lásd, hogy a terved működik és nem rossz irányba indultál.

Időbeosztás és határidő. Kell egy időbeosztás, amely meghatározza, hogy mikor és mennyit fogsz dolgozni a céljaidért. Az időbeosztás legyen reális és rugalmas.

Erőforrások és kapcsolatok. Tudnod kell, hogy milyen erőforrásokra lesz szükséged a céljaid eléréséhez, vagyis milyen eszközökre például, vagy kinek a segítségére, mennyi pénzre, energiára stb.

 

Lépésről-lépésre

1. MIT?

Határozd meg, hogy milyen területeken szeretnél fejlődni! Például önismeret, időgazdálkodás, egészség, kapcsolatok, karrier, tanulás, szokásformálás, valamilyen készségfejlesztés, vagy bármi.

2. HOGYAN?

Aztán válassz egy módszert, amivel elérheted a célod, ha nem tudod, hogyan kezdj neki, akkor az első lépés a kutatómunka kell legyen!

Például, ha a célod a fogyás vagy az egészségesebb táplálkozás, akkor a módszer a megfelelő étrend követése lesz és a megfelelő mozgásforma kiválasztása.

Végül adj meg egy határidőt, és bontsd lépésekre a folyamatot!

3. MIKOR?

Konkrét időpontok és dátumok kellenek, amelyekre vállalod, hogy részeredményeket, vagy eredményeket érsz el. A tervezésnél általában túlbecsüljük az időnket, vigyázz, hogy ne vállald túl magad! Részletezd, hogy milyen lépésekre van szükség és határozd meg, milyen teendőket kell végrehajtanod, és milyen sorrendben.

4. JÓL CSINÁLOM?

Néha kérdőjelezd meg a tervet! A fejlődési terved egy folyamat, ahogy a céljaid és a körülményeid változnak, úgy kell a tervedet is frissítened. Fontos, hogy lásd a haladásod és néha átnézd a terved, hogy megfelel-e még az igényeidnek. Ne félj változtatni a terveden, ha szükséges, nem szabad megszokásból beleragadni egy rossz rendszerbe!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük