Önismeret

Milyen az ambivertált személyiség?

Ha nem nagyon tudsz mit kezdeni az introvertált-extrovertált skatulyákkal, mert egyiknek sem érzed magad igazán, akkor lehet, hogy pont középen vagy, vagyis ambivertált vagy (ambi: mindkettő).

Az ambivertált személyek egyfajta köztes helyzetben vannak az introverzió és az extroverzió között, így egyik vagy másik irányba billenhetnek attól függően, hogy az adott helyzet vagy környezet hogyan hat rájuk. Az alkalmazkodás a szuperképességük.

 

Milyen jellemzői vannak az ambivertált személyiségtípusnak?

Energiatöltés több forrásból: Az ambivertáltak képesek feltölteni energiáikat mind társaságban, mind pedig magányban. Az extrovertáltak a társaságból tudnak töltődni, míg az introvertáltak az egyedüllétből merítenek energiát és a társasági élet hosszú távon kimeríti őket.

 

Társaságkedvelés és magány: Az introvertáltaknak nagyobb valószínűséggel lesznek kényelmetlen érzéseik társas helyzetekben, míg az ambivertáltak általában jól tudják kezelni ezeket a helyzeteket, de időnként igénylik a magányt és a csendet is. Jól érzik magukat társaságban, de szükségük van időnként a gondolataik rendezésére, pihenésre és önreflexióra is. Az extrovertáltaknak kevésbé van szüksége ilyen elvonulásokra.

 

Empátia és figyelem: Az ambivertáltak gyakran rendelkeznek erős empátiával és képesek figyelni másokra. Képesek az emberek közötti kapcsolatokat mélyíteni, jól ráéreznek arra, hogy a másik mit akar. Az introvertáltak is jók az empátiában és a figyelemben, de kevésbé tudják ezt kommunikálni. Az extrovertáltaknak a hallgatás és a figyelés nem az erősségük, szeretnek a középpontban lenni. Az extrovertáltak gyakran élvezik a társaságban történő felületes beszélgetéseket, míg az ambivertáltak inkább hajlanak a mélyebb, jelentőségteljes kapcsolatokra, akárcsak az introvertáltak.

 

Kommunikáció: Az előző ponthoz kapcsolódik a kommunikációs képességük. Az introvertáltaknak általában idejükbe telik, hogy megfogalmazzák gondolataikat és válaszoljanak, míg az ambivertáltak általában könnyebben találják meg a középutat az introvertáltak kifinomult kommunikációja és az extrovertáltak felszínes kommunikációja között.

 

Rugalmasság: Az ambivertáltak általában képesek egyensúlyt találni a külső és belső ingerek között, és rugalmasan reagálnak a környezet változásaira. Az extrovertáltak élvezik az élénk, zajos környezeteket és a külső ingereket. Az introvertáltak inkább a belső világukra koncentrálnak, a csend és a nyugalom a lételemük.

 

Az ambivertáltak képesek egyensúlyozni az introvertált és extrovertált vonások között, ezért egyfajta hidat képezhetnek a két típus között. Könnyen teremtenek kapcsolatot és a mély gondolkodás sem áll tőlük távol.

Az ambivertált személyek hajlamosak kiegyensúlyozottabb perspektívával rendelkezni a világról. Az introvertált jellegzetességeik révén képesek elmélyedni és átgondolni dolgokat, míg az extrovertált jellemzőik révén nyitottak más emberek és vélemények befogadására. Ez lehetővé teszi számukra, hogy szélesebb körű és mélyebb megértést szerezzenek a világ dolgairól.

 

Olvasd el ezeket a cikkeket is!

Az introvertált és az extrovertált személyiségjegyek különbségei

Az introvertáltak erősségei, pozitívumai

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük