Önismeret

Te mennyire vagy “A” típusú személyiség?

Ismerős az a fickó, aki folyton rohan, az óráját nézi, minden másodperce ki van mérve, dühöng, ha valaki az idejét rabolja? Talán te vagy az a fickó? Mind dolgoztunk már időszakosan vagy hosszabb távon feszített tempóban. Ezek az időszakok nagyon produktívak tudnak lenni, de rettentően megerőltetőek is. Az „A” típusú személyiség ebben a folyamatos feszültségben él, gőzerővel robogva egy kiadós szívroham felé.

 

Milyen jellemzői vannak az „A” típusú személyiségnek?

Teljesítményorientált, munkamániás, folyamatos hajszában él. Türelmetlen, állandóan siettet másokat, kevésnek érzi a napi 24 órát, képtelen lazítani. Számadatokban méri saját és mások sikerességét. Minden játékban győzni akar.

Dühös minden olyan esetben, ha valami nem sikerül azonnal, vagy ha valaki nem ért ahhoz, amit csinál. Ideges lesz, ha sokáig kell sorban állni (ki nem?), vagy ha valaki túl hosszan beszél érdektelen dolgokról.

Kifelé magabiztosnak látszik, de ez nem mindig fedi a valóságot. Úgy gondolja, mindent sajátkezűleg kell megcsinálnia, hogy igazán jó legyen. Nem bírja nézni, ha mások olyasmivel próbálkoznak, ami neki jobban megy.

Nem igazán érdekli, mi történik körülötte, a saját dolgával van elfoglalva. Minden, ami akadályozza őt, ellenség. Egyszerre több mindennel foglalkozik ténylegesen vagy gondolatban. Egyre több feladatot szeretne egyre kevesebb időbe beleszuszakolni. Központi kérdés nála a pontosság.

Ami kívülről is látszik, hogy beszéd közben gesztikulál. Képtelen tétlenül egy helyben ülni, gyakran himbálja a lábát, vagy dobol az ujjaival. Szóval pörög, mint az elemes nyuszi.

Aki ilyen magas fordulatszámon él, az hamar rövidre zárhatja az életet. A „A” típusú személyiségűek körében magas a hajlam a szívrohamra és egyéb szívbetegségekre, a korai kiégésről nem is beszélve.

 

Az „A” típus előnyei:

 • Versenyszellem és célorientáltság
 • Magas teljesítmény
 • Motiváció és Ambíció
 • Hatékonyság
 • Vezetőképesség
 • Aprólékosság

 

Az „A” típus hátrányai:

 • Magas stresszszint
 • Munkamánia
 • Alacsony tolerancia és empátia
 • Konfliktusok
 • Kiégés veszélye
 • Szív- és érrendszeri betegségek kockázata

 

Ne told túl a biciklit!

Ha több ponton is magadra ismertél, akkor van min elgondolkoznod! Időszakosan nyomhatsz sprinteket, de hosszútávon kerüld el ezt a mentalitást. Célozd meg a B verziót! A „B” típusú személyiség képes lelkifurdalás nélkül lazítani, ráérősen osztja be a munkát, nem türelmetlen, nehezen jön ki a sodrából. Mindenképpen kellemesebb jelenség. Erről itt olvashatsz bővebben: Te mennyire vagy “B” típusú személyiség?

Jó hír, hogy a személyiségedet a legnagyobb százalékban te alakítod. A döntéseiden, a szemléleteden múlik, hogy melyik irányba indulsz el. Ha úgy érzed, túl sok energiát használsz el a mindennapokban, akkor tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi az, amit hajszolsz?

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük