Pszichológia

Stressztűrő képesség, azaz szívósság

Mik a stresszes események az életünkben?
A befolyásolhatatlan, bejósolhatatlan, vagy az önmagunkról alkotott képpel összeegyeztethetetlen események. Mindenki életében nagyjából egyenlő arányban fordulnak elő, mégis néhányan könnyen viselik, mások pedig belerokkannak.

Mi a különbség a szívós és a nem szívós személyiség között?

A stresszel szemben rendkívül ellenálló emberek, akiket még a legsúlyosabb megpróbáltatások sem tudnak fizikailag vagy érzelmileg megtörni: a szívósak. S.C. Kobasa kutató szívósságra irányuló pszichológiai kísérlete (psychological hardiness) a követketőképpen zajlott:

Egy nagy cég vezető beosztású emberei közül választottak ki több, mint 600-at, akiknek egy lista alapján meg kellett jelölniük a betegségeiket és a velük történt stresszes eseményeket 3 évre visszamenőleg.

Az eredmények szerint két csoportra osztották őket. Az első csoport pontszámai magasak voltak a betegségek és a stresszes események terén is. A második csoport pontszámai csak a stresszes események terén volt magas, a betegségeknél átlag alattiak.

Ezek után egy személyiségteszt következett, melynek az eredményei a következők lettek. Mit tud a második csoport, amit az első nem?

3 fő különbséget állapítottak meg:

  • nagyobb élvezettel vetették bele magukat a munkába és a társadalmi életbe,
  • jobban érdekelték őket az új dolgok, és az, hogy próbára tegyék magukat,
  • jobban meg voltak győződve arról, hogy kezükben van a sorsuk irányítása.

Persze a személyiségkülönbséget a betegségek is okozhatták, ezért tovább vizsgálódtak. Két évig nyomon követtek egészséges üzletembereket, feljegyezték a betegségeiket és a stresszes eseményeiket. Az eredmény nem mutatott mást.

Azok, akik szerettek a dolgok sűrűjében lenni, maguk irányították az életüket és örültek a változásoknak, egészségesebbek maradtak.

 

Mire érdemes tehát törekedned?

Első és legfontosabb, hogy el kell hinned, hogy te irányítod a saját életedet és senki más. A végső döntés a te kezedben van, és mindig van választásod.

Második lépés, hogy örömmel vesd bele magad a dolgokba. Olyan elfoglaltságot találj, ahol ez teljesül, különben folyamatosan konfliktusba fogsz kerülni önmagaddal. Akkor tudsz elköteleződni egy cél iránt, ha az a sajátod.

Harmadik lépés: a változásokat ne tragédiaként kezeld, hanem kihívásként. Minden változás új lehetőséget rejt, kovácsolj a bajból is erényt, próbálj optimista maradni. Mindenből tanulhatsz valamit, lásd meg a növekedési lehetőséget!

Negyedik lépés: keresd az üzenetet! Minden csapásban rejlik valamilyen üzenet. Könnyebb elviselni a fájdalmat, ha megtaláljuk az értelmét. A nehéz események olykor pozitív irányban változtatják meg az emberek életét.

Több vizsgálat is igazolta, hogy a traumatikus eseményekből kiolvasott jelentés és növekedési lehetőség segít elűzni a depressziót és a szorongást. Sok sikert!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük