Meditáció

Földelési technika stressz ellen

Kicsit vicces ez az elnevezés, hogy „földelés”, eddig csak villanyszerelő és sírásó körökben hallottam róla, de muszáj volt kikutatnom, hogy mit jelent ez meditációs szempontból. Igyekszem minél több meditációs technikát bemutatni ebben a rovatban, így ezt is, hátha pont ez a megfelelő meditációs módszer, amire szükséged van.

Miért ez a neve? Az elnevezés mögötti elképzelés az, hogy az emberek gyakran érzik magukat elszigetelve vagy elidegenedve a természettől és a jelen pillanattól a modern élet rohanása és a technológia használata miatt. A földelési technikák azt célozzák, hogy segítsenek az embereknek visszanyerni ezt a kapcsolatot a természettel és a jelen pillanattal.

A földelési technikák mögött álló elmélet szerint (mindfullness) a stressz és a szorongás gyakran a túlzott mentális aktivitásból ered. Amikor túl sokat gondolkodunk, elszakadunk a testünktől és az érzéseinktől. Amikor stresszesek vagy szorongóak vagyunk, gyakran elmenekülünk a jelenből, és a múltba vagy a jövőbe révedünk.

A földelési technikák segítenek a figyelmünket a jelenbe és a testünkre irányítani, ami csökkenti a mentális aktivitást és a stresszt. A test és az elme közötti kapcsolat erősítése és a természettel való kapcsolat fenntartása hozzájárulhat az érzelmi és mentális egészség fenntartásához.

 

Néhány földelési technika:

Természettel való kapcsolat: Menj ki a szabadba és sétálj mezítláb egy füves területen vagy homokon, hogy közvetlen kapcsolatba lépj a földdel. Érezd meg a talpad alatt a természet anyagait, és figyelj a testi érzéseidre!

Légzésfigyelés: Ülj le vagy feküdj le kényelmesen! Helyezd a kezed a mellkasodra vagy a hasadra! Figyeld meg a légzésedet, ahogy be- és kiáramlik a levegő! Ne próbáld megváltoztatni a légzésed ritmusát vagy mélységét, egyszerűen csak figyeld meg!

Testérzékelés: Vizsgáld át gondolatban a tested tetőtől talpig, és figyeld meg, hogy hol érzel feszültséget vagy ellazulást! Ha feszültnek érzel egy testrészt, próbáld meg ellazítani! Azoknak az élményeknek a tudatosítása, amelyek a testtel való érintkezés során jelentkeznek, segíthet a testünkkel és érzelmeinkkel való kapcsolat megerősítésében.

Érzéki tudatosság: Koncentrálj az öt érzékszervedre! Mit látsz? Mit hallasz? Mit érzel a bőrödön? Mit szagolsz? Mit ízt érzel?

 

Egy konkrét gyakorlat: A földelő szék technika

1. Keress egy kényelmes széket, ülj le, és csukd be a szemed! A lábaid érintsék a padlót!

2. Kezdj el belélegezni és kilélegezni 3-ig számolva!

3. Ezután helyezd a fókuszt a testedre. Figyeld meg, hogy érzi magát a tested, a combjaid és a lábad! A hátad hogyan érzi magát a székhez vagy a felülethez képest? Figyeld meg az anyag textúráját és azt, hogy milyen érzés az ülés!

3. Ezután képzeld el, hogy a lábaid belenyomódnak a talajba! Képzeld el, ahogy az energiád lefelé áramlik az elmédből a lábadon keresztül a földbe!

4. Ahogy az energia leáramlik a fejedből, vedd észre, milyen nehéznek érzed a tested egyes részeit!

5. Érezd, ahogy ez a nehézségi érzés lefelé halad a lábadon, a talpadon keresztül a földbe!

Ugyanezt a technikát a szabadban is elvégezheted, cipő nélkül.

 

Ha úgy érzed, hogy szükséged van egy kis megnyugvásra, próbálj ki néhány földelési technikát, ártani biztos nem árt.

2 hozzászólás

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük