Pszichológia

Mi az analízis-paralízis?

Ez a jól csengő jelenség leginkább döntési helyzetek előtt fordul elő, mikor is olyan sok információt gyűjtesz össze, hogy összezavarodsz és gyakorlatilag döntésképtelen helyzetbe „gondolkodod” magad. A túl sok elemzés jelensége, amikor elkerülve a döntést, folyamatosan újabb és újabb információt gyűjtünk, de sosem érjük el a végleges következtetést.

A tervezés és a megfontoltság természetesen fontos, nem kell fejjel menni a falnak, de nem lehet minden várható szituációra felkészülni, valamikor muszáj belevágni, döntést hozni, csinálni.

 

Miért jelentkezhet ez a probléma?

Félelem, kockázatkerülés, bizonytalanság. Az analízis-paralízis abból ered, hogy túlságosan félünk megtenni valamit, ezért a biztonság illúzióját kergetjük, hogy majd, ha felkészültünk rá, na majd akkor. A túlzott információgyűjtés tulajdonképpen egy pajzs, ami látszólag megvéd, de valójában nem látunk tőle semmit, és nem is tudunk tőle mozdulni.

Összefüggésben áll a kockázatvállalással. Nem tudjuk kizárni a kockázatokat az életünkből, bármennyire is szeretnénk. A kockázatelemzés arra szolgál, hogy kiértékeljük a várható kockázatokat, és abba az irányba mozduljunk, ami a legkevesebb kárt okozhatja. A kockázatokat elemezni kell, de ez nem jelenti azt, hogy minden egyes kockázatot ki kell elemezni. A kockázatelemzést tehát mindig követi valamilyen vállalás. Meg kell találni az egyensúlyt az információgyűjtés és a cselekvés között.

 

Hogyan kerülheted el?

Szigorú határidőket kell szabnod! Külön meg kell határoznod, hogy mennyi időt töltesz el a tervezéssel, elemzéssel, és meg kell határoznod egy időpontot, amikor belevágsz, bármi is legyen az.

Szűrd az információkat! Határozd meg, hogy mi kapcsolódik szorosan a témához, és ne foglalkozz azokkal, melyek csak felületesen érinthetik. Célirányosan kell információkat gyűjteni és el kell kerülni a felesleges információk befogadását.

Arányosan gyűjtsd az információt! Nem érdemes erőfeszítéseket tenni, ha nem térülnek meg! Ha egy cikket akarsz írni az analízis-paralízisről egy magazinba, akkor nem fogsz elolvasni hozzá 10 könyvet, mert akkor évente max. 2-3 cikket tudnál produkálni, és egy magazin nem erről szól. Viszont, ha abból írod a doktori disszertációdat, akkor sokkal jobban körül kell járnod a témát.

Próbálj meg rugalmas lenni! Nyitottnak kell lenni a változásra, és arra, hogy új információk birtokában képesek legyünk átértékelni, vagy módosítani a terveinket. Az alkalmazkodás fontos a haladás érdekében.

 

Egyéb tényezők, melyek még blokkolhatnak a haladásban:

Mi a tanult tehetetlenség?

Mi az imposztor szindróma?

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük